Skip to content

Calendar

maj 2022
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« kw.    

Archives

  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • maj 2020
  • marzec 2020
  • styczeń 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • wrzesień 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019
  • styczeń 2019
  • październik 2018
  • wrzesień 2018
  • lipiec 2018
  • czerwiec 2018
  • maj 2018
  • kwiecień 2018
  • marzec 2018
  • lipiec 2017
  • czerwiec 2017
  • maj 2017
  • wrzesień 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015

Categories

  • Artykuły
  • Jak pozyskać klienta
  • Jak to zrobić
  • Narzędzia
  • Oprogramowanie ecommerce
  • Platformy sklepowe
www.twojekontozprezentami.plBlog o wielotematyczny
Artykuły

Aparatura do robienia bimbru

On 16 marca 2020 by admin

Bimber to trunek, o którym każdy z nas słyszał. Czym jednak dokładnie jest ten alkohol? Bimber określany jest różnie, jak np. księżycówka lub samogon. Precyzyjnie rzecz ujmując jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy, który produkuje się w domowych, w amatorskich warunkach. Tego rodzaju domowy alkohol otrzymuje się w wyniku okresowej destylacji zacieru z fermentacji alkoholowej, a nie ciągłej, jak ma to miejsce w przemysłowych gorzelniach.

Zarówno smak, jak i zapach bimbru mogą być różne w zależności od tego, jakich surowców użyjemy do jego produkcji oraz od tego, w jaki sposób go oczyścimy. Najczęściej do produkcji bimbru wykorzystuje się powszechnie dostępne produkty jak zboże, melasa, cukier czy ziemniaki. Trunek jest bezbarwny, ma charakterystyczny niezbyt przyjemny i ostry zapach, jednak po oczyszczeniu w smaku może przypominać czysty spirytus. Do otrzymania dobrej jakości alkoholu będzie nam potrzebna aparatura do bimbru.

Części aparatury
Najważniejszymi i podstawowymi elementami aparatury do produkcji bimbru są kocioł, kolumna rektyfikacyjna oraz pionowa chłodnica. Kocioł podgrzewa trunek, kolumna oczyszcza a chłodnica sprawia, że opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Co należy wiedzieć?
Samodzielne przygotowanie bimbry wymaga aparatury. To od niej w dużej mierze zależy nie tylko moc oraz jakość trunku, ale też nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Dlatego warto postawić na destylator wykonany ze stali kwasoodpornej (lub innego materiału, który nie reaguje z alkoholem). Pozwala to na pozyskanie destylatu o mocy nawet do 96 %. Destylator powinien posiadać kolumnę rektyfikacyjną, pozwalającą na uzyskiwanie bardzo dobrze oczyszczonego bimbru. Jest to najważniejsza część całej aparatury! Kolumna jest wypełniona tak zwanymi Pierścieniami Raschiga, które skutecznie oczyszczają opary alkoholu ze związków chemicznych. Warto dodać, że aparatura do bimbru być wykonana w pionie a kolumna i chłodnica powinny być ułożone równolegle pionowo.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Archiwa

  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • maj 2020
  • marzec 2020
  • styczeń 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • wrzesień 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019
  • styczeń 2019
  • październik 2018
  • wrzesień 2018
  • lipiec 2018
  • czerwiec 2018
  • maj 2018
  • kwiecień 2018
  • marzec 2018
  • lipiec 2017
  • czerwiec 2017
  • maj 2017
  • wrzesień 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015

Calendar

maj 2022
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« kw.    

Kategorie

  • Artykuły
  • Jak pozyskać klienta
  • Jak to zrobić
  • Narzędzia
  • Oprogramowanie ecommerce
  • Platformy sklepowe

Copyright www.twojekontozprezentami.pl 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress